Yurt dışı çıkış harcı olarak bilinen, Türkiye’den yurt dışına çıkan vatandaşların yurt dışı çıkış pulu karşılığı ödemek zorunda oldukları vergiye zam geleceği iddiaları kamuoyunun gündeminde.
Ekonomi Gazetesinin haberine göre, Maliye Bakanlığı kamu gelirlerini artırmak için hazırladığı vergi paketinde yurt dışı çıkış harcı için uygulanan vergiyi artırmayı düşünüyor. Haberin detaylarında yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 1000 TL ile 1750 TL arasında bir miktara çıkarılacağı belirtiliyor.
Sosyal medyada çeşitli ekonomi uzmanları ve haber merkezleri ise yurt dışı çıkış harcının 1500 TL’ye çıkarılacağını belirtiyor. Bu, yurt dışı çıkış harcının tek seferde 10 kat artırılması anlamına geliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Açıklama
İddia sosyal medyada büyük yankı bulurken, Gelir İdaresi Başkanlığı 15 Haziran 2024 günü konu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yurt dışı çıkış harcına zam geleceğini yalanlamazken; yurt dışı çıkış harcının erkenden alınsa dahi yurttan çıkış esnasındaki bedelin vatandaştan talep edileceğini belirtti.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:
“Yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğu basına yansıyan haberlerde yer almaktadır. Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçları da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır.
Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir.
Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Bu açıklama, Kurban Bayramı’nda yapılacağı söylenen zam iddialarını güçlendirdi.
Uygulamanın Tarihçesi
İlk kez 1963 yılında uygulamaya konulan yurt dışı çıkış harcı, 1984 yılında başta kaldırıldıysa da aynı yıl farklı bir metotla tekrar uygulandı. Bu uygulama kapsamında yurt dışına çıkan vatandaşlar 100 Dolar karşılığında bir bedel ödüyorlardı. Bu uygulama da 1996 yılına kadar sürdü.
1996 yılında tamamen kaldırılan harç, 2001 yılında 50 Dolar’a karşılık gelecek miktar temin edilmesi şeklinde tekrar uygulamaya konuldu. 2007 yılında ise 15 TL olarak belirlenen yurt dışı çıkış harcı, Temmuz 2019 tarihinde 50 TL oldu. Mart 2022 tarihinde ise bir kez daha zamlanarak 150 TL oldu.
Yurt Dışı Çıkış Harcından Elde Edilen Kazanç Ne Kadar?
Ekonomi Gazetesinde yer alan bilgilere göre, devlet 2023 yılında yurt dışı çıkış harcından 1 milyar 311 milyon TL gelir elde etti. 2024 yılının ilk 4 ayında ise 427 milyon TL gelir elde edildi.
Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcından Muaf Olabilir?
Yurt dışına çıkmak isteyen her Türk vatandaşının ödemekle yükümlü olduğu harç parasından muaf olmak için çeşitli şartlar vardır. Bu şartlar şu şekildedir:
– Çifte vatandaşlığa sahip olmak
– Başka bir ülkede oturum kartı bulunanlar
– 7 yaşını geçmemiş çocuklar
– Yurt dışına ticari amaçla görevli olarak gidenler
– Kuzey Kıbrıs’a giden Türk vatandaşları
Bu kapsamda İrlanda ve Birleşik Krallık’ta veya herhangi bir Avrupa ülkesinde oturum izni bulunan Türk vatandaşları, Türkiye ziyaretlerinden dönüş esnasında yurt dışı çıkış harcı ödemek zorunda değildir. Harcı ödememek için pasaport kontrolünden geçerken geçerli oturum kartlarını göstermeleri gereklidir.
Aynı şekilde İrlanda, Birleşik Krallık veya Avrupa ülkelerinden herhangi birinden çifte vatandaşlık sahibi yurttaşlar da bu uygulamadan muaftır.
Yurt dışında yaşam ile ilgili faydalı bilgiler edinmek için sitemizin Yurt Dışında Yaşam kategorisini ziyaret edebilirsiniz
Bir yanıt yazın