Easter Paskalya Bayramı Nedir?

  • Mart 29, 2024
  • (0)

Easter Paskalya Bayramı Türkçede Paskalya Bayramı olarak bilinen Hristiyan aleminin kutladığı dini referanslı bir bayramdır. Easter-Paskalya Bayramı Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten 3 gün sonra tekrar dirilmesine işaret eden bir kutlama bayramıdır. 

İngilizce konuşulan ülkelerde Easter olarak bilinen bayram Almancanın etkin olduğu ülkelerde Ostern;  ülkemizde ise Paskalya olarak adlandırılır. Easter, en uzun süredir kutlanan Hristiyan bayramlarından biridir. Britannica’ya göre Easter 2. yy itibaren kutlanmaktadır. 

Easter Neden Kutlanır?

Hristiyan inanışına göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi, insanlığın ölüme karşı zaferine ve kurtuluş ümidine delil olarak gösterilir. Eski Ahitteki kehanetlerin doğruluğuna ve Tanrı’nın tüm insanlığın kurtarıcı planının açığı çıktığına inanılır. Aynı şekilde, Hz. İsa’nin çarmıha gerilerek öldürülmesi tüm insanlığının günahlarının bedelinin ödenmesi ve tekrar dirilişi ona inananların dirilişine işaret olarak kabul edilir. Tüm bu gerekçeler yapılan büyük kutlamalar tarihi süreç içerisinde Easter adını almıştır. Günümüzde sekülerleşen dünyada ise Easter kutlamaları geçmişteki anlamından uzaklaşmış görünebilir.

İrlanda ve Avrupa kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek ve İrlanda’daki bayram günlerine göz atmak için İrlanda Bank Holiday 2024 Listesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz

Easter Ne zaman Kutlanır?

Easter Paskalya Bayramının kutlanma tarihi Hristiyan mezhepleri arasında farklılık göstermektedir. 4. yy’da Hristiyan din alimleri bir araya gelerek Easter’in İlkbahar ekinosunu takip eden dolunayda kutlanması konusunda hemfikir olmuşlardır. Bu bağlamda Easter/Paskalya bayramı 22 Mart ile 25 Nisan tarihleri arasında bir günde kutlanması gerekir.

Günümüzde Easter, Katolik ve Protestan nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde 31 Mart ve 1 Nisan günlerinde kutlanmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mezhepler arası farklılıklar vardır. Ortodoks nüfusun yoğunlukta olduğu Doğu Avrupa ülkelerinde Easter/Paskalya Katolik ve Protestan nüfuslu ülkelerden yaklaşık 1 hafta sonra kutlanmaktadır. 

İrlanda gibi Katolik inancının hakim olduğu Birleşik Krallık gibi Protestanlığın yoğun olduğu ülkelerde 31 Mart günü kutlanmaktadır. Türkiye’de bulunan Hristiyan nüfusun büyük bölümü Ortodoks Kilisesine bağlı olduğu için ülkemizde Easter kutlamaları Batı Avrupa ülkelerine göre daha geç yapılmaktadır. 

Easter ile Paskalya Kelimeleri Arasındaki Fark Nedir?

Easter kelimesinin kökeninin Almancadaki Ostern kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Eski Almancada latince kökenli eostarum kelimesinden türemiştir. Şafak anlamına gelmektedir. Easter’da kurtuluş şafağı olarak kabul edildiği için tarih içerisinde bu şekilde kullanılmıştır. 

Bir başka kaynakta ise, Easter adının eski Pagan Tanrıçalarından Eostre’ye dayandığı yazmaktadır. 

Paskalya kelimesinin kökeni ise Yunanca ve Latincede hamursuz anlamına gelen Pascha kelimesinden gelmektedir. Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze uzanan Rum ve Yunan Ortadoks nüfusunun etkisiyle Türkiye’de bu bayram Paskalya olarak anılmaktadır. 

Easter Paskalya Nasıl Kutlanır?

Easter Paskalya kutlamalarında büyük ziyafetler verilmesi eski bir gelenektir. Bu nedenle aileler bir araya gelir ve yeniden dirilişi kutlar. Hristiyan inancında Easter aynı zamanda büyük perhiz olarak bilinen oruç döneminin bitimine olarak da kabul edildiği için buna özel ziyafetler verilir.

Paskalya Yumurtası Nedir?

Easter/Paskalya Kutlamalarında en çok öne çıkan geleneklerin başında Paskalya yumurtası veya İngilizce söylemiyle Easter Eggs gelir. Paskalya yumurtası, Hz. İsa’nın yeniden dirilişine ithafen yeniden doğuşu simgeler. Bir geleneğe göre, Paskalya yumurtası kırmızı renge boyanır. Bu da insan kanını simgeler. 

Paskalya Yumurtası ve yumurtanın boyanması geleneğini eski Pagan geleneklerine dayandıran kaynaklar da mevcuttur. 

Günümüzde ise, çikolatadan yapılan özel Paskalya yumurtaları Easter kutlamalarının en önde gelen simgesidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir