
İrlanda Göçmenlik Yasasında değişiklik yapmayı planlıyor. Yasada yapılacak değişikliklerin ardından iltica başvuruların 3 ay içerisinde kesin şekilde sonuçlandırılması hedefleniyor.
Kabine toplantısı öncesinde basın mensuplarına konuşan İrlanda Başbakanı Michael Martin, İrlanda Göçmenlik Yasasında radikal değişiklikler yapacaklarını söylemişti. Başbakanın açıklamalarından ardından İrlanda Adalet Bakanı Jim O’Callaghan’ın konu hakkındaki açıklamaları RTE News’te yer aldı.
İrlanda merkezli tematik haber sitesi irishturks.com’a patreon ve buymecoffee üzerinden destek olabilirsiniz
İrlanda Göçmenlik Yasası’nda Ne Değişecek?
İrlanda Adalet Bakanı, Göçmenlik Yasasında yapacakları değişiklikler ile iltica başvurularının 3 ay içerisinde kesin olarak karara bağlanmasının önünü açacaklarını söyledi. Bakan, şu anki sistemin işe yaramadığını belirtti.
İrlanda, Göçmenlik Yasasında yapacağı değişiklik ile son yıllarda artan iltica talebinden dolayı oluşan uzun yasal prosedürleri kısaltmayı hedefliyor. Mevcut yasadaki değişikliğin ardından iltica başvuruları 3 aylık süreç içerisinde kesin şekilde karara bağlanacak. İtiraz süreleri kısalacak ve geri dönüşlerde memurlara dosyayı değerlendirme hakkı olacak.
RTE News’te yer alan bilgiye göre, yeni yasa taslağının önümüzdeki aylarda tamamlanarak Kasım 2025 tarihinden önce görüşülmek üzere İrlanda Meclisine sunulacak. Yasanın AB Göç ve İltica Paktı’na uyum adına Haziran 2026’dan önce kabul edilmesi bekleniyor.

Muhalif Vekiller Değişikliği Eleştiriyor
Göçmenlik Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikler İrlanda Meclisinde muhalif milletvekilleri tarafından eleştiriliyor. Sosyal Demokrat Milletvekili Garry Gannon, değişikliğin merhametsiz ve muhataplarına korku verecek şekilde olduğunu söyledi.
Eleştirileri kabul etmeyen Adalet Bakanı O’Callaghhan, “Zalimce olan, birinden ülkeye gelmesini istemek ve ardından başvurularını üç yıla varan bir süre boyunca işleme koymaktır; asıl zalimlik burada ortaya çıkmaktadır. İhtiyacımız olan şey, insanlara hızlı bir karar veren bir süreçtir. Eğer başarılı olur ve sığınma hakkı kazanırsanız kalabilirsiniz, kazanamazsanız ülkeyi terk etmek zorundasınız” şeklinde konuştu.
İrlanda Başkanı Martin, yasa değişikliği hakkında yaptığı açıklamada, İrlanda’ya ilticaya başvuru yapanların % 80’inin iltica şartları sağlamadığının tespit edildiğini söyleyerek değişikliği savundu.
Bunun yanı sıra aşırı sağcı parti Aontu’nun lideri Peadar Tóibín, iltica politikası hakkında İrlanda Hükümetine olan eleştirilerine devam etti. Geçen yıl sığınmacıların barınması için 1 Milyon Euro harcandığını iddia eden Tóibín, “Bugün bile sınır dışı kararı alan kişilerin büyük çoğunluğu sınır dışı edilmiyor” dedi.
Yasa dışı göç meselesi İrlanda ve diğer Avrupa ülkelerinin gündeminden düşmüyor. İrlanda’da İrlanda Göçmenlik Yasasının değiştirilmesi planlanırken, Avrupa Birliği de bu konuda çeşitli girişimlerde bulunuyor. Avrupa Birliği’nin yasa dışı göç konusundaki son girişimleri hakkında bilgi edinmek için AB’nin Yasa Dışı Göçmenleri Sınır Dışı Etme Planı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz
Bir yanıt yazın