Search
Close this search box.

İrlanda İftar ve Sahur Vakitleri 2025

  • Şubat 27, 2025
  • (0)

İrlanda iftar ve sahur vakitleri, İslam dinince kutsal aylardan kabul edilen Ramazan ayının yaklaşma ile birlikte İrlanda’da yaşayan müslümanlar tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. 

2025 yılında Ramazan ayı miladi takvime göre 1 Mart 2025 tarihinde başlayıp 29 Mart 2025 tarihinde bitecek. Müslüman alemi ilk teravih namazını 28 Şubat cuma akşamı kılınacak ve 28 Şubat gününü 1 Marta bağlayan gece ilk orucu tutmak için sahura kalkacak. Ramazan ayı bu yıl hicri takvime göre 29 gün olacak. 30 Mart 2025 günü ise Ramazan Bayramının birinci günü olarak kutlanacaktır.

İrlanda Bayram Namazı Vakitleri

Ramazan bayramının ilk günü 30 mart 2025 günüdür. İrlanda’nın başkenti Dublin için
Ramazan Bayramı vakti: 7:52am
Cork için bayram namazı vaktı: 8:01am
Galway için bayram namazı vaktı: 8:03Am

Avrupa kıtasının en batı noktalarından biri olan İrlanda, birçok Avrupa ülkesinde geç oruca niyet edip, iftarını açacak. 

Irishturks.com olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, İrlanda iftar ve sahur vakitlerinin yer aldığı Dublin İmsakiyesini siz değerli takipçilerimizle paylaşıyoruz. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak, Dublin iftar ve sahur vakitlerinin yanı sıra Cork İftar ve sahur vakitleri ve Galway iftar ve sahur vakitlerini gösteren Cork İmsakiyesi ve Galway İmsakiyesi bu içeriğimizde mevcut. 

İrlanda İftar ve Sahur Vakitleri

İrlanda’nın başkenti Dublin iftar ve sahur vakitleri aşağıdaki görselde mevcuttur. Ayrıca Dublin için ingilizce imsakiyede bir sonraki görselde mevcuttur. 

2025 Dublin İmsakiyesi
2025 Dublin Ramadan Timetables

Cork İftar ve Sahur vakitlerini içeren Cork İmsakiyesi aşağıdaki gibidir.

2025 Cork İmsakiyesi

Galway İftar ve sahur vakitlerini içeren Galway İmsakiyesi aşağıdaki gibidir. 

2025 Galway İmsakiyesi

İrlanda İftar ve Sahur Vakitlerinin Hesaplanması

İrlanda İftar ve sahur vakitleri hakkında internette arama yapıldığı zaman farklı kaynaklarda farklı zaman dilimlerine rastlanabilinir. Bunun sebebi güneş ve ay hareketlerinin hesaplanma metotlarıyla ilgilidir. 

Irishturks.com bu yıl İrlanda İftar ve sahur vakitlerini okuyucularıyla paylaşmak için Dublin’de bulunan Türk mescidini referans almıştır. İrlanda iftar ve sahur vakitlerinin belirlenmesiyle ilgili Dublin Türk Mescidinin kullandığı Fazilet Takvimi açıklaması şu şekildedir:

“Fazilet takvimi imsakiye ve NAMAZ VAKİTLERİ HAKKINDA açıklama

Takvimimizdeki namaz vakitleri, fıkhî esaslara göre hesaplanırken arz derecesi (enlem), tûl (boylam), saat dilimi, yükseklik, arazi genişliği gibi birçok astronomik, klimatolojik ve jeolojik unsurlar hesaba dâhil edilmektedir.

Bir yerin namaz vakitlerinin hesaplanabilmesi için “astronomik değerler” değil, fıkhî ölçülere uygun olan “görülen değer” neticeleri esas alınır. Mesela, güneşin doğuş-batışı için “astronomik doğuş-batış” değil, bir beldede meskun olarak yaşanılan en yüksek yerde “görülen doğuş-batış” asıldır. Sadece astronomik değerlerin hesaplanması ile elde edilen değerler -bunların sapmasına sebep olan yükseklik ve arazi genişliği gibi pek çok unsurdan dolayı- fıkhî değerleri karşılayamamaktadır. Bu sebeple namaz vakitlerinin hudutlarını emniyet altına alabilmek için İslâm âlimleri bazı zarûrî tedbirler almışlardır. Bu tedbirlere, düzeltmelere “temkin” adı verilmektedir. Temkin, daha ihtiyatlı olmak için yapılmış bir düzeltme değil, fıkhî olarak yapılması zarûrî bir düzeltmedir. Bu düzeltmelerden sonra ortaya çıkan değerler, fıkhî ölçülere uygun hâle gelmiş olur. Binâenaleyh temkinli vakitleri kullanmak icap etmektedir.

Enes bin Mâlik (r.a.) şöyle rivâyet etmiştir: Zeyd bin Sâbit (r.a.) dedi ki: “Peygamber Efendimizle (s.a.v.) sahur yaptık. Sonra (sabah) namaz(ın)a durdu.” Ben, Zeyd’e sordum: “Sahur ile ezan arasında ne kadar vakit vardı?” Zeyd (r.a.) Hazretleri, “Elli âyet okuyacak kadar” buyurdu. (Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercümesi’nde, elli âyet okunacak vaktin, 18 dakika olduğu yazılmıştır; c. 6, s. 268-269) Bundan, temkine riâyetin ehemmiyeti anlaşılmaktadır.

Asırlardan beri İslâm âleminde kullanılan bu temkinli vakitler, Türkiye’de de 1982 yılına kadar bütün takvimlerde kullanılmıştır. Fazilet Takvimi, hâlen bunu kullanmaya devam etmektedir.

Bu sebeple: Takvimimizde verilen vakitlere riâyet etmeli, namazları vaktin sonuna kadar geciktirmemeli, oruca başlarken ve iftar ederken, takvimimizdeki vakitlere uyulmalıdır. Sabah namazını da takvimimizde yazan, “Sabah” vaktinden itibaren kılmaya başlamalıdır

Fazilet Takvimi”

İrlanda’da göçmenlik ve İrlanda’da Türklerin yaşamı hakkında bilgi edinmek için sitemizin Yurt Dışında Yaşam bölümündeki yazıları göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir