Search
Close this search box.

İrlanda Çalışma İzninde Yeni Dönem Başladı

  • Eylül 4, 2024
  • (1)

İrlanda çalışma izni hakkında geçtiğimiz aylarda Meclis’te görüşülen değişiklikler uygulamaya konuldu. Yeni düzenlemeye göre, İrlanda çalışma iznine sahip biri, bir iş yerinde 9 ayı tamamladıktan sonra iş değiştirme hakkına sahip olacak. Ancak bu düzenleme, İrlanda Ankara Anlaşması ile kazanılan çalışma iznini kapsamamaktadır.

Başta İrlanda Göçmen Hakları Merkezi olmak üzere, çeşitli göçmen hakları savunucularının İrlanda Meclisi’nde yer alan partilere ve bağımsız milletvekillerine yaptığı ısrarlı taleplerin ardından, İrlanda İstihdam Bakanlığı tarafından hazırlanarak Meclis’te görüşülen çalışma izni haklarını düzenleyen yasa değişikliği yürürlüğe girdi.

İrlanda Çalışma İzninde Neler Değişti?

İrlanda çalışma izni yasasının eski halinde, Avrupa Birliği dışından gelen bir göçmen, ancak iş anlaşması yaptığı iş yerinde çalışma hakkına sahipti. Başka bir ifadeyle, bir göçmen İrlanda’da hizmet veren bir şirket tarafından istihdam edilirse, Stamp 1 adıyla çalışma-oturum izni alabiliyordu. Stamp 1, yani tam zamanlı çalışma izni, 1 yıllık olarak veriliyor ve mevcut iş yerinde çalıştığı süre boyunca geçerli oluyordu.

Yeni Düzenlemenin İçeriğinde Ne Var?

Yeni düzenlemeyle, Stamp 1 vize türüyle İrlanda’da bulunan göçmenler, iş yerlerinde 9 ayı tamamladıktan sonra iş değişikliği yapabilecekler. Ancak işten çıkarılma, iş yerinin iflas etmesi gibi durumlar bu kapsamın dışında değerlendiriliyor.

Stamp 1’li çalışanın, yeni düzenleme ile getirilen iş değiştirme hakkından faydalanabilmesi için:

– Mevcut işinin hala devam ediyor olması gerekiyor.

– İş değişikliği için başvurduğu esnada Stamp 1 süresinin bitimine en az 2 ay kalmış olması gerekiyor.

– Başvurulan yeni işin mevcut iş ile aynı tanıma sahip olması veya aynı alanda bir iş olması gerekiyor.

Ayrıca yeni düzenleme ile iş değiştirecek Stamp 1 sahiplerinin şunlara dikkat etmesi gerekiyor:

– İş değiştirme hakkından en fazla 3 kere faydalanılabilir.

– İş değiştiren Stamp 1 sahibinin yeni iş yeriyle 1 ay içerisinde çalışmaya başlaması gerekmektedir.

İrlanda’da birçok Türk vatandaşının oturum almak için tercih ettiği Ankara Anlaşması hakkında detaylı bilgi edinmek için İrlanda Ankara Anlaşması Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz

İrlanda Ankara Anlaşması’nı Kapsıyor Mu?

İrlanda çalışma izninde yapılan düzenleme, general work permit ve critical skills work permit olarak geçen çalışma izinleriyle alınan Stamp 1’leri kapsamaktadır. İrlanda Ankara Anlaşmasıyla alınan Stamp 1, özel bir anlaşma kapsamında verildiği için İrlanda çalışma izninde yapılan yeni düzenleme kapsamına girmemektedir.

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir