Search
Close this search box.

İrlanda Göçmenler Hakkında Ne Düşünüyor?

  • Eylül 11, 2024
  • (1)

İrlanda göçmenler hakkında olumlu görüşlerin hakim olduğu bir ülkedir. Bu konuda birçok Avrupa ülkesinden farklı bir profil çizmektedir. İrlanda tarihindeki önemli göç hareketleri, halkın kültürel olarak göçe ve göçmenlere karşı pozitif bir bakış açısına sahip olmasında etkili olmuştur. Buna karşın, günümüzde dünyanın birçok bölgesinde yükselen göçmen ve sığınmacı karşıtlığı ile aşırı sağ hareketlerden İrlanda da etkilenmiştir.

İrlanda’da göçmen karşıtı hareketlerin en yoğun yaşandığı dönem olarak 2023 yılının Kasım ayı gösterilebilir. 23 Kasım 2023 tarihinde, Cezayir asıllı bir İrlanda vatandaşının üç anaokulu öğrencisi ve bir öğretmeni bıçaklamasının ardından, aynı günün akşamında Dublin merkezde başlayan göçmen karşıtı gösteriler vandalizme ve yağmaya dönüşmüştü.

Göçmen Karşıtlığının Yağmaya Dönüştüğü Gün

Modern İrlanda tarihinin en büyük kitlesel eylemi olarak kayda geçen bu olay, resmi makamlar tarafından “Dublin Ayaklanması” (Dublin Riots) olarak anılmaya başlandı. Bıçaklama olayında zanlının, 20 yıldır İrlanda’da yaşayan ve 2014 yılından beri İrlanda vatandaşı olan bir kişi olmasına rağmen, göçmen kökenli olması aşırı sağcı ve göçmen karşıtı grupların harekete geçmesine neden oldu. Bu olayın ilginç bir ayrıntısı ise, bıçaklama vakasına ilk müdahale eden kişinin Brezilyalı bir göçmen kurye olmasıdır.

İrlanda vatandaşı olmak için neler yapmak gerektiğine dair bilgi edinmek için İrlanda Vatandaşlığı Nasıl Alınır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu olayın ardından, İrlanda genelinde güvenlik önlemleri artırılmış ve Garda’ya (İrlanda polisi) daha fazla müdahale yetkisi verilmiştir. Ancak, yerel düzeyde göçmen karşıtı eylemler devam etmektedir. Bunun son örneklerinden biri, Dublin’de bulunan Coolock semtindeki Mülteci Konaklama Merkezi önünde yaşanan arbedelerdir.

Bu olaylara ek olarak, Avrupa ve Türkiye’de olduğu gibi, İrlanda’da da bireysel ırkçı saldırılar görülmektedir. Bunun son örneği, Cork şehrinde yüksek lisans yapan Hindistanlı bir öğrencinin, merkezi bir caddede yürüdüğü sırada boynuna ip geçirilerek boğulmaya çalışılmasıdır.

İrlanda’da Göçmenlere Yönelik Umut Verici Bir Bakış Açısı

Tüm bu karamsar olaylara rağmen, İrlanda ve İrlanda halkı yabancılara karşı yine de umut verici bir tutum sergilemektedir. İrlanda Göçmen Hakları Merkezi’nin yaptığı saha çalışması, bu konuda olumlu bir tablo çizmektedir.

Peki, İrlanda Göçmenler Hakkında Gerçekten Ne Düşünüyor?

İrlanda Göçmen Hakları Merkezi tarafından yapılan çalışmada, İrlandalılar göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler hakkında düşüncelerini paylaştı. Çalışmada çeşitli sorulara verilen cevaplar şu şekildedir:

  • “Daha iyi bir yaşam için İrlanda’ya taşınanlar ve onların aileleri hoş karşılanmalı mı?” sorusuna katılımcıların %64’ü “evet”, %18’i “hayır” ve %19’u “kararsızım” cevabını vermiştir.
  • “İrlandalı şirketler, istihdam sıkıntısı yaşadıkları alanlar için Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden işe alım yapmalı mı?” sorusuna, katılımcıların %82’si “evet”, %11’i “hayır” ve %6’sı “kararsızım” yanıtını vermiştir.
  • “AB dışından çalışma izniyle İrlanda’da işe alınan kişiler, ailelerini ya da çocuklarını yanlarında getirmeli mi?” sorusuna katılımcıların %65’i “evet”, %24’ü “hayır” ve %11’i “kararsızım” demiştir.
  • “AB dışından iş aracılığıyla çalışmak için İrlanda’ya gelenler, iki yılın sonunda istedikleri işte çalışma hakkına sahip olmalıdır” önerisine katılımcıların %66’sı “evet”, %21’i “hayır” ve %13’i “kararsızım” cevabını vermiştir.
  • “Belgesiz olarak İrlanda’ya gelen ve burada bulunan kişiler devletten sosyal yardım almalı mı?” sorusuna katılımcıların %64’ü “onlara burada yaşadıklarını kanıtlayıp yasal statüye geçmeleri için şans verilmeli”, %25’i “derhal sınır dışı edilmeli” ve %6’sı “bilmiyorum” yanıtını vermiştir.

Çalışmanın sonucunda, katılımcıların %88’i yıllık oturum kartı ücretinin 100 Euro’dan az olmasının daha adil olacağını düşünmektedir. Göçmen grupları, uzun süredir 300 Euro olan oturum kartı ücretinin azaltılması için çalışma yürütmektedir.

İrlanda Göçmen Hakları Merkezi’nin bu çalışması, İrlanda’da artan göçmen karşıtı gösterilere ve aşırı sağ hareketlere rağmen, İrlanda kamuoyunun çoğunluğunun göçmenlere karşı anlayışlı bir tavır sergilediğini göstermektedir. Ancak yasa dışı göç konusunda kamuoyunun daha koruyucu bir çizgiye sahip olduğu görülmektedir.

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir