Search
Close this search box.

Avrupa Birliği İltica Başvurularını Azaltmaya Çalışıyor

  • Nisan 17, 2025
  • (0)

Avrupa Birliği iltica taleplerini ve sığınmacı sayısını azaltmaya çalışıyor. Bu kapsamda, “güvenli ülke” kabul edilen yedi ülkenin vatandaşlarından gelen sığınma başvuruları kabul edilmeyecek.

Yasa dışı göç ile sığınma/iltica talepleri, Avrupa Birliği’nin gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. AB ülkelerinde sağ ve aşırı sağ partilerin oy oranlarının artması, Avrupa Birliği kurumları üzerindeki baskıyı da artırmış durumda.

Yedi Ülke Güvenli Ülkeler Listesine Alındı

Birlik üyesi ülkeler, 2015 yılından bu yana rekor seviyeye ulaşan yasa dışı göçmen sayısı ve iltica taleplerini azaltmak, göçmenleri geri gönderebilmek için yeni formüller arıyor.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda, yedi ülkenin Avrupa Birliği tarafından “güvenli ülke” olarak kabul edildiği açıklandı. Bu ülkeler: Kosova, Kolombiya, Bangladeş, Hindistan, Mısır, Tunus ve Fas.

AB’nin bu yedi ülkeyi güvenli ülkeler listesine almasıyla birlikte, bu ülkelerden gelen sığınma başvurularının hızlı şekilde reddedilmesi ve başvuru sahiplerinin ülkelerine geri gönderilmesi hedefleniyor.

Avrupa’daki insan hakları örgütleri ve hak savunucuları bu karara itiraz etse de, AB’nin göçten sorumlu komisyon üyesi Magnus Brunner konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Pek çok üye ülke iltica başvurularında ciddi bir yığılmayla karşı karşıya. Bu nedenle, iltica kararlarının daha hızlı alınmasını desteklemek için şimdi yapabileceğimiz her şey çok önemli,” dedi.

Avrupa basınına yansıyan bilgilere göre, güvenli ülkeler listesi zaman içinde genişletilip daraltılabilir. Liste, iltica ve sığınma talebinin geldiği ülkelere göre düzenli olarak gözden geçiriliyor.

AB Komisyonu’nun temel amacı, birlik ülkelerinin sığınma taleplerini değerlendirirken daha hızlı ve uyumlu kararlar alabileceği bir sistem kurmak. Üye ülkeler kendi güvenli ülkeler listelerine ülke ekleyebiliyor; ancak listeden çıkarma yetkileri bulunmuyor.

İrlanda’nın Güvenli Ülkeler Listesi

AB ülkeleri, sığınma ve iltica taleplerine göre kendi güvenli ülkeler listelerini oluşturabiliyor. Bu nedenle, bazı ülkelerin listeleri farklılık gösterebiliyor.

İrlanda’nın güvenli kabul ettiği ülkeler şu şekilde:

ArnavutlukBosna Hersek
CezayirBostvana
BrezilyaMısır
SırbistanGürcistan
HindistanKosova
Kuzey MakedonyaKaradağ
MalaviFas
Güney Afrika

İrlanda, bu 15 ülkeden gelen sığınma ve iltica taleplerini büyük ölçüde kabul etmiyor.

Avrupa Birliği İltica Taleplerini Engellemeye Çalışıyor

AB Komisyonu ve Parlamentosu, sığınma taleplerine karşı alınacak önlemleri sıcak gündem maddeleri arasında tutuyor. AB ülkelerinde sağ partilerin iktidara gelmesi, bu çabaların en büyük nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Güvenli ülkeler listesinin genişletilmesi ve yeni göç politikaları belirlenmesi konusunda Polonya’nın başını çektiği bir grup, AB’nin genel tutumunu şekillendirmeye başladı. AB ülkeleri, ilk kez 2015 yılında güvenli ülkeler listesi oluşturmak için girişimde bulunmuştu. Ancak, aday ülke konumundaki Türkiye’nin listeye dahil edilip edilmeyeceği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle bu girişim sonuçsuz kalmıştı.

Benzer şekilde, AB üyesi Yunanistan da komşusu Türkiye’den gelen sığınma başvurularını engellemek için Türkiye’yi güvenli ülke ilan eden bir yasa çıkarmaya çalışmıştı. Ancak bu yasa, yerel mahkemeler tarafından iptal edilmişti. Yunanistan, son gelişmelerin ardından benzer bir yasa hazırlığına yeniden başlamış durumda.

Güvenli Ülkeler Nasıl Belirleniyor?

Avrupa Birliği yetkililerinin açıklamalarına göre, güvenli ülkeler belirlenirken çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler dikkate alınıyor. Bunlar arasında AB personelinin sahadan aktardığı veriler, sivil toplum örgütlerinin raporları, medya kaynakları ve diğer uluslararası enformasyonlar yer alıyor.

İrlanda’daki göçmen sayısı ve göçmen istatistikleri hakkında bilgi edinmek için İrlanda’da Göçmen İstatistikleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir