Search
Close this search box.

İrlanda Cumhurbaşkanı Kimdir?

  • Ocak 12, 2024
  • (2)

Mevcut İrlanda Cumhurbaşkanı Micheal D. Higgins’dir. Higgins, 2011 yılında yapılan seçimlerde ilk kez cumhurbaşkanı olarak seçildi. 2018 yılında yapılan seçimlere de aday olan deneyimli siyasetçi İrlanda halkı tarafından ikinci kez daha bu göreve layık görüldü. İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, siyasetçi kimliği yanı sıra sosyolog, şair ve yazar olarak tanımlanıyor. 

İrlanda Cumhurbaşkanı Nasıl Seçilir?

İrlanda Cumhurbaşkanı, halk oylamasıyla seçilir. İrlanda Cumhurbaşkanlığı seçiminde İrlanda’da ikamet eden 18 yaş üzerindeki seçim kaydını yaptırmış tüm İrlanda vatandaşları oy kullanabilir. 

İrlanda Cumhurbaşkanlığına Kimler Aday Olabilir?

İrlanda Cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için;

  • İrlanda vatandaşı olmak
  • 35 yaşından büyük olmak
  • En az 20 milletvekili tarafından aday gösterilmiş olmak
  • Veya 4 yerel yönetim tarafından aday gösterilmiş olmak gereklidir.

Eski cumhurbaşkanları ve mevcut cumhurbaşkanları kendilerini aday gösterebilirler.

İrlanda Cumhurbaşkanının Görev Süresi Ne Kadardır?

İrlanda Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır. Mevcut cumhurbaşkanı tekrar aday olma hakkına sahiptir. Bir kişi en fazla 2 dönem cumhurbaşkanlığı görevinde kalabilir.

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins’in Kariyeri

1941 yılında doğan Higgins, aktif siyasette yer almadan önce Sosyoloji alanında akademisyen olarak çalışmalarda bulundu. Kişiliği ve çalışmalarıyla her dönem dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir isim oldu. Bunun karşılığı olarak devletin çeşitli kademelerinde görevlendirildi. 

Girişken bir kişiliğiyle siyaset sahnesine atılan Higgins, İrlanda Meclisinde 25 yıl boyunca çeşitli komisyonlarda görev aldı. 1993-1997 yılları arasında Kültür Bakanlığı yaptı.Michael D. Higgins bakanlık yaptığı süreç boyunca İrlanda halkının sanat eserlerine ulaşımı kolaylaştırmak ve İrlanda sinemasını canlandırmak için gayret gösterdi.

Irishturks.com içeriklerini X(twitter) ve Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz.

Başarılı siyasetçi, İrlanda siyasetindeki çalışmaları haricinde uluslararası alanda üstlendiği görevlerle küresel anlamda bir üne sahip oldu. 1988’de Şili’de iktidarda bulunan ve Şililer tarafından diktatör olarak anılan General Pinochet’in görevine devam edip etmeyeceğini belirleyecek referandumda uluslararası gözlemci olarak yer aldı. Bu süreçte Şili’de yapılan insan hakları ihlallerini dünya kamuoyuna taşıması nedeniyle Şililerin gönlünde taht kurdu. 2016 yılında Şili Devleti tarafından teşekkür mahiyetinde bir ödüle layık görüldü. 

Dünya barışı ve huzurunu önemseyen Higgins, bu değerleri savumak adına İrlanda’nın tarihsel ve kültürel bağlardan dolayı güçlü müttefiki olan ABD politikalarını eleştirmekten geri durmadı. 1980’li yıllarda ABD Başkanı olan Ronald Reagan’ın dış politikalarını eleştiren Higgins, 2003 yılında ise George W. Bush’un Irak’a karşı açtığı savaşa da şiddetle karşı çıktı. Filistin’in bağımsızlığı savunan İrlanda Cumhurbaşkanı, İsrail politikaları eleştirmeye ve Filistin halkına destek vermeye uzun yıllardır devam ediyor.

Micheal Higgins’in Kişiliği

Halkçı bir duruşu, sempatik tavırları ve hayvanseverliğiyle tanınan Higgins, İrlanda sınırlarının çok ötesinde de saygı görüyor. Mütevazi bir hayat yaşayan Micheal D. Higgins, İrlanda Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun önünden geçen vatandaşlarla fotoğraf çekiliyor; resmi davetlere köpekleriyle katılıyor ve para çekmek için ATM önünde sırada bekliyor. 

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, nazik kişiliğiyle bilinen biri olmasına karşın hırslı sayılabilecek bir hak savunucusu. Hayatı boyunca aktivist bir ruha sahip olan İrlandalı siyasetçi, 1970’lerde tüm dünyada görülen sokak hareketlerine katıldı. Adalet ve toplumsal barış vurgusu onun hayat felsefesinde önemli bir yer tutuyor. 

İrlanda hakkında daha fazla bilgi edinmek için IrishTurks’u takip etmeye devam edebilirsiniz.

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir