Search
Close this search box.

İrlanda Avrupa Birliği Üyesi Mi?

  • Ocak 13, 2024
  • (3)

İrlanda Avrupa Birliği üyesidir. İrlanda, 1 Ocak 1973 tarihinde Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Avrupa Birliği’ne katılım için gerçekleştirilen müzakarelerin ardından İrlanda’da yapılan referandum’da ülkenin AB’ye katılması yönünde yüzde 83 oranında oy kullanılmıştır.

İrlanda Para Birimi Nedir?

İrlanda’nın para birimi Euro’dur. Ekonomik alanda Avrupa Birliği ile uyumlu hareket etmeye özen gösteren İrlanda, 1 Ocak 1999 tarihi itibaren Euro Bölgesi yer alıyor. 

Irishturks.com’un instagram hesabını takip etmeyi unutmayın.

Avrupa Birliği Kurumlarında İrlanda’nın Rolü

İrlanda Avrupa Birliği’nin temel kurumları olan Avrupa Parlementosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu’nu faaliyetlerine katılım gösteriyor. İrlanda’nın Avrupa Parlementosu’nda 13 üyesi bulunuyor. İrlanda, Avrupa Komisyonunda Mairead McGuiness tarafından temsil ediliyor.

İrlanda Hükümeti ise, Avrupa Konseyi çalışmalarına düzenli olarak katılarak AB yasalarının ve tüzüklerinin hazırlanmasında katkıda bulunuyor. Avrupa Konseyi’nın kalıcı bir başkanı bulunmuyor. Her üye ülke 6 aylık periyotlarla komisyona başkanlık yapıyor. Bu kapsamda İrlanda da üyelik süreci boyunca 7 kez dönem başkanlığı görevini üstlendi.

İrlanda’nın AB Konseyi dönem başkanlığı yaptığı tarihler şu şekilde;

  • Ocak-Haziran 1975
  • Temmuz-Aralık 1979
  • Temmuz-Aralık 1984
  • Ocak-Haziran 1990
  • Temmuz-Aralık 1996
  • Ocak-Haziran 2004
  • Ocak-Haziran 2013 

İrlanda’nın bir sonraki dönem başkanlığı görevi Temmuz-Aralık 2026 tarihleri arasına denk gelecek. 

İrlanda Avrupa Birliği İlişkileri 

İrlanda Avrupa Birliği ile kuvvetli ilişkilere sahiptir

İrlanda Avrupa Birliği ile güçlü ilişkilere sahiptir. Siyasal ve ekonomik alanda Avrupa Birliği İle uyumlu politikalar izleyen İrlanda, şu anki refah seviyesine bu şekilde ulaşmıştır. Avrupa Birliği’ne katılmadan önce Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olan İrlanda, Birliğe katıldıktan sonra sağlık, eğitim, sanayi, ticaret, şehircilik, tarım gibi birçok alanda gelişme göstermiştir. Avrupa Birliği içi serbest ticaret anlaşmalarıyla ticari hacmini genişletmiştir. AB’nin Kanada, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerle kurduğu ağlardan yararlanan ülke, yeni pazarlar keşfederek refah seviyesi arttırmıştır.

Avrupa Birliği üyesi olmanın İrlanda vatandaşları üzerinde de olumlu etkileri olmuştur. AB  üyesi ülke vatandaşları, diğer AB ülkelerinde çalışma ve yaşama hakkına sahiptir. Bu durum, İrlandalılara diğer AB ülkelerinde iş bulma ve yaşam kurma fırsatı tanımaktadır. Aynı şekilde, AB içerisinde uygulanan eğitim programları sayesinde İrlandalı öğrencileri daha donanımlı bir eğitim hayatı geçirebilmektedirler. 

Avrupa Birliği Fonları

İrlanda Avrupa Birliği fonları sayesinde bugünkü refah seviyesine erişmiştir

İrlanda, AB fonlarından faydalanarak kalkınma sağlamış bir ülkedir. İrlanda Avrupa Birliği’ne katıldığı tarih olan 1973 yılından 2018 yılına kadar 40 Milyar Euro’nun üzerinde fondan yararlanmıştır. Bu fonlar genellikle şehircilik, tarımsal kalkınma, doğal hayatın korunması ve  eğitim faaliyetlerinde kullanılmıştır.

2018 ile 2020 yılları arasında ise Avrupa Birliği’nden  İrlanda’ya 377 Milyon Euro fon aktarılmıştır. Ek olarak 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi sürecinde 915 Milyon Euro’luk özel bir fon aktarılmıştır. 

İrlanda’nın siyasi yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için “İrlanda Cumhurbaşkanı Kimdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorumlar (3)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir