Search
Close this search box.

İrlanda Schengen Bölgesinde mi?

  • Ocak 15, 2024
  • (4)

İrlanda Schengen Bölgesinde yer almıyor. İrlanda Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen Bölgesinde yer almıyor. İrlanda’nın AB üyesi olmasına rağmen Schengen’de yer almaması meraka neden oluyor. Fakat, İrlanda’nın neden Schengen Bölgesine yer almama gerekçesini öğrenmeden önce hep birlikte Schengen Bölgesinin tanıyalım.

Schengen Bölgesi Nedir?

İrlanda Schengen Bölgesi

Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği ülkeleri arasında sınır kontrolünün kaldırıldığı bölgedir.Günümüzde 400 Milyondan fazla insana serbest dolaşım imkanı tanıyan bölge, ismini anlaşmanın imzalandığı Lüksemburg’daki aynı isimli kasabadan almıştır. 

Schengen Bölgesi, 2024 yılı itibariyle 27 ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkelerin 23’ü Avrupa Birliği üyesidir. İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein AB üyesi olmamasına karşın Schengen Bölgesinde yer almaktadır.

Romanya, Bulgaristan, Güney Kıbrıs ve İrlanda ise Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen Bölgesinde yer almamaktadır. Romanya ve Bulgaristan, Mart 2024 tarihi itibariyle kısmen (hava ve deniz gümrük noktalarında) Schengen Bölgesine dahil olacaklar. Güney Kıbrıs ise Schengen’e katılmak için AB ile müzakerelere devam ediyor. İrlanda Schengen Bölgesine katılmak gibi bir talepte bulunmamıştır.

AvusturyaAvusturya
ÇekyaDanimarka
EstonyaFinlandiya
FransaAlmanya
YunanistanMacaristan
İzlandaİtalya
LetonyaLihtenştayn
LitvanyaLüksemburg
MaltaHollanda
NorveçPolonya
PortekizSlovakya
İspanyaİsveç
İsviçre
Schengen Bölgesinde Yer Alan Ülkeler

İrlanda Schengen Bölgesine Neden Katılmıyor?

İrlanda’nın Schengen Bölgesine yer almamasının temel faktör Birleşik Krallık’ın sınır politikasındaki tutumudur. 1985 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasında Schengen Anlaşması imzalanırken o dönem Birlik içinde bulunan Birleşik Krallık bu anlaşmaya dahil olmamıştır. Birleşik Krallık, ülkesine gelen göçü ve yabancı nüfusu kontrol altında tutmak ve sınır güvenliğinden taviz vermemek adına anlaşmanın bir parçası olmamıştır. 

Birleşik Krallık’ın bu tutumu, İrlanda’nın tek kara sınır komşusu olan Birleşik Krallık ile olan ilişkileri göz önünde bulundurarak Schengen Bölgesinin dışında kalmasında etkili olmuştur. İrlanda, Birleşik Krallık’ın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile olan bağlarını koparmak istememektedir. 

Irishturks.com içerikleri Facebook sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz.

İrlanda ile Birleşik Krallık/İngiltere arasında yapılan anlaşmalar gereği Kuzey İrlanda ile İrlanda arasında fiziki bir sınır bulunmuyor. Ayrıca yine aynı anlaşmalar gereği İrlanda vatandaşları, Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık’ın diğer bileşenleri olan İngiltere, İskoçya ve Galler de serbest dolaşım hakkına sahiptir. Aynı şekilde Krallık vatandaşları da İrlanda’da serbest dolaşım hakkına sahip. 

İrlanda Schengen Bölgesine katılması halinde Kuzey İrlanda ile olan serbest dolaşım anlaşmasından vazgeçmek durumunda olacaktır. Bu durum İrlanda’yı Schengen Bölgesinin dışında kalmasına sebep olmaktadır. Fakat, Avrupa Birliği anlaşmaları gereği; İrlanda Schengen Bölgesinin bazı kurallarına uymakla yükümlüdür.  Bu kurallar daha çok polis teşkilatlarının şüpheli takibi ve benzeri durumlarla alakalı bilgi paylaşımları ve geçiş haklarını içermektedir. 

Schengen Vizesiyle İrlanda’ya Gidilir Mi?

Schengen vizesi, İrlanda Schengen Bölgesinde yer almadığı için İrlanda'ya girişte geçerli değildir

İrlanda Schengen Bölgesinde yer almadığı için Schengen vizesiyle İrlanda’ya gitmek mümkün değildir. İrlanda’nın vize serbesitesi tanımadığı her ülke vatandaşı İrlanda’ya gidebilmek için İrlanda vizesine sahip olmak zorundadır. Türk vatandaşları da İrlanda’ya gidebilmek için İrlanda vizesine başvurmak zorundadır.

İrlanda Schengen Bölgesinde olmamasına rağmen AB ülkesi olduğu için; AB ülkelerinin vatandaşları İrlanda’da çalışma, oturum ve seyahat hakkına sahiptir. Aynı şekilde İrlanda vatandaşlarının da AB ülkelerinde çalışma, oturum ve seyahat hakkı vardır.

İrlanda Avrupa Birliği ilişkiler hakkında daha fazla bilgi almak için İrlanda Avrupa Birliği Üyesi Mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz

Yorumlar (4)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir