Search
Close this search box.

İrlanda’da Asgari Ücret 2024

  • Ocak 11, 2024
  • (5)

İrlanda Hükümeti 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İrlanda’da asgari ücreti saatlik 12.70 euro olarak belirlendi. 2023 yılında 11.30 euro olan asgari ücrete 2024 yılının başlamasıyla birlikte 1.40 euro zam yapılmış oldu.

İrlanda’da iş kollarına göre çalışma saatleri değiştiği için asgari ücret saatlik olarak belirleniyor. Aylık asgari kazanç ise ortalama çalışma saatleri üzerinden hesaplanabilir. İrlanda’da haftalık 40 saatlik çalışma ile aylık asgari kazanç brüt 2032 euro civarında oluyor.Vergi ve diğer kesintilerin ardından aylık asgari net kazanç 1850 euro ile 1900 euro arasında değişiyor.

Öğrenciler İçin İrlanda’da Asgari Ücret

Türkiye’den İrlanda’ya öğrenci vizesiyle gelerek çalışmak isteyenler için merak edilen  konuların başında öğrencilere uygulanan asgari ücret geliyor. İrlanda’da asgari ücret, eğitim statüsüne göre değil, yaş aralığına göre belirleniyor. 20 yaş üzeri çalışanlar öğrenci dahi olsalar 12.70 euro olarak belirlenen asgari ücrete tabiler. 19 yaş ve altında olanlar için  saatlik asgari ücret ise 11.43 euro.

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak İrlanda’ya gelen 20 yaş üzerindeki bir öğrencinin asgari kazancını hesaplayabiliriz. Öğrencilere haftalık 20 saat çalışma hakkı olduğundan için haftalık asgari kazançları 254 euro oluyor. Bir aylık düzenli çalışma ile ortalama 1016 euro kazanç elde ediliyor. 

Öğrencilerin çalıştıkları işlere göre haftalık çalışma saatleri değişeceği için haftalık ve aylık kazançlarında farklılıklar olacağını da unutmamak gerekiyor.

Avrupa Asgari Ücretleri Karşılaştırması

İrlanda, Avrupa Birliği ülkeleri arasında asgari ücret oranı bakımından üçüncü sırada yer alıyor. AB’de en yüksek asgari ücret oranına sahip olan ülke Lüksemburg. Lüksemburg’da saatlik asgari ücret 14.86 euro. İkinci sırada ise Hollanda yer alıyor. Hollanda’da saatlik asgari ücret 13.27 euro.

Diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki saatlik asgari ücretler ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Avrupa’da saatlik asgari ücret 2024

İrlanda’da Asgari Ücret ile Yaşam Masrafları Kıyaslaması

İrlanda’da asgari ücretin Avrupa’daki birçok ülkeden daha yüksek olmasına rağmen; İrlandalı sivil toplum kuruluşları ve aktivistler tarafından yetersiz bulunuyor. Bunun sebebi İrlanda’da günlük yaşam masraflarının asgari ücretten fazla olması olarak görülüyor. 

Livingwage.ie tarafından her yıl hazırlanan yaşam masrafları raporuna 2024 yılı için İrlanda’da saatlik yaşam masrafı 14.80 euro. Livingwage’in raporunu esas olan İrlandalı uzmanlar ve aktivistler İrlanda’daki saatlik asgari ücretin en az 14.80 euro olması gerektiği düşünüyor. 

İrlanda’da temel yaşam masraflarını detaylandırmak konuyu daha iyi anlamak açısından faydalı olacaktır. Örneğin; İrlanda’da temel yaşam masrafları arasında kira giderleri önemli bir yer tutuyor. İrlanda’da ortalama olarak aylık ev kiraları 1500 Euro civarında seyrediyor. Aylık asgari ücretin 2000 euro civarında olduğu göz alınınca, asgari ücretli çalışan için ev kiralamak imkansız gibi görünüyor. Aynı şekilde, asgari ücretli bir işte çalışan bir öğrencinin de ev kiralaması düşünülemez.

Bu nedenle öğrenciler ve asgari ücretle çalışma oranı yüksek olan göçmenler oda kiralamayı tercih ediyor. Oda kiraları ise 600 euro ile 800 euro arasında değişiyor. Oda kiralayarak paylaşımlı evlerde yaşamak haliyle yaşam kalitesini düşürüyor.

Kira giderlerinin yanı sıra aylık mutfak masraflarını da temel yaşam giderleri arasında sayabiliriz. İrlanda’da aylık mutfak masrafı 150 euro ile 200 euro arasında değişiyor. Tabi bu kişisel yeme-içme alışkanlıklarına göre farklılık gösterebilir.  Bir diğer önemli temel yaşam gideri ise yol masrafları… Aylık yol masrafı ise 80 euro ile 100 euro arasında tutuyor. Yine öğrenciler ve göçmenler arasında aylık yol masrafından tasarruf yapmak isteyenler bisiklet ve scooter kullanmayı tercih ediyor. İrlanda’nın şehir içi trafiğinin bisiklet kullanıma uygun düzenlenmiş olması bu konumda yardımcı oluyor.

İrlanda’da Asgari Ücretli Çalışan Oranı

Yukarıda İrlanda’da asgari ücret ve yaşam masrafları hakkındaki temel değerlendirmeleri yaptıktan sonra İrlanda ekonomisi hakkında birkaç farklı bilgiyi paylaşmak da faydalı olur. İrlanda’da asgari ücretli çalışan oranı yüzde 6 civarında. Çalışanların asgari ücretle çalışma süresi ise ortalama 1.5/2 yıl olduğu öngörülüyor. Bunun yanı sıra İrlanda’da yıllık ortalama kazanç ise 42 bin euro olarak dikkat çekiyor. 

Bunların yanı sıra İrlanda hakkında daha fazla bilgi edinmek için Türkler İçin İrlanda’da Yaşam yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorumlar (5)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir